Asztali számítógép vásárlása

Ha asztali számítógépet tervez vásárolni, először érdemes eldönteni, mire is szeretné használni! Amennyiben bizalmat szavaz nekünk, 30 éves szakmai tapasztalatunkkal segítjük az igényeinek megfelelő hardveres erőforrás összeállítását! A következő részben egy rövid áttekintést adunk, milyen szempontok alapján érdemes mérlegelnie.

Asztali gép elrendezés illusztráció

Az asztali számítógép (PC) vásárlásának számos előnye és néhány hátránya is van a laptopokkal szemben:
Előnyök
Hátrányok
Ha nagy teljesítményre (grafikus munkák, játékok) van szükség, akkor mindenképpen az asztali számítógép a javasolt. Legnagyobb hátrány a mobilitás hiánya. Ha fontos az eszköz hordozhatósága, akkor az asztali számítógép nem megfelelő.
Az asztali PC könnyebben bővíthető, fejleszthető (növelhető az adattároló kapacitás, bővíthető a memória, cserélhető a videokártya és a processzor). Nagyobb területigénye van az asztali PC-nek a laptopnál. Valószínűleg szükség lesz hozzá saját számítógépes asztalra.
Könnyű és olcsóbb az alkatrészek, perifériák (egér, billentyű, monitor, hangszóró) cseréje. A billentyűzetre ráborított kávé nagyjából 2000 Ft-os kiadást jelent a PC-nél, laptopnál ez az összeg 10x akkora is lehet. Nincs akkumulátoros üzemideje. Egy áramkimaradásnál, ha nem rendelkezünk szünetmentes külső tápegységgel, az asztali gépünk leáll és elvesznek az addig futó, nem mentett programok.
Azonos árkategóriában a laptopnál erősebb asztali számítógép konfiguráció érhető el. Ez sok esetben még akkor is igaz, ha minden perifériát meg kell vásárolni. Azonos tudás esetén az asztali számítógép ára több tízezer forinttal is olcsóbb lehet, mint a laptopé! Hangosabb a működése.
Kész konfiguráció, vagy egyedileg épített?
Asztali számítógép vásárlásánál két opció közül választhatunk. Vagy előre összeállított, kész konfigurációt vásárolunk, vagy az egyedi igényekre szabva, alkatrészenként állítjuk össze a saját PC-nket. Előbbi előnye, hogy a számítógép megépítésére nem kell időt, pénzt költeni. Azonban, ha egyedi kívánságok vannak (erős videokártya szükséges játékhoz, vagy LED-es számítógép házat szeretnénk, több adattároló szükséges), akkor mindenképpen az egyedileg megépített számítógépet javasoljuk!

Az asztali számítógép az alábbi egységekből épül fel, illetve több periféria is kapcsolható hozzá:
Kötelező elemek: PC ház, alaplap, memória, processzor, tápegység, adattároló.
Opcionális egységek: videokártya, DVD-író, USB-s kártyaolvasó, WIFI adapter
Perifériás eszközök: monitor, billentyűzet, egér, hangszóró, nyomtató, külső adattároló, webkamera, joystick, autós kormány, szünetmentes tápegység
Asztali PC főbb részei

Érdemes nagyobb sebességű processzort választani, mint amire épp szükségünk van. Ugyanis minden évben egyre nagyobb sebesség kell az alkalmazások zökkenőmentes futásához. Alapszintű felhasználásra az Intel Pentium és az Intel Core i3 processzorokat javasoljuk. Egy Intel Core i5 processzor a legtöbb felhasználónak megfelelő, de drágább is. Játékokhoz és nagy számításúigényű feladatokhoz legalább Intel Core i7 processzorok valók. Memória esetén 4GB a minimum, de az alapfelhasználáson túl 8-16GB javasolt (később bővíthető, ha kell). Ha az alaplapi videovezérlő tudása nem elég, akkor önálló videokártya is kell (játékok, videók vágása, szimulációs és tervező programok) - itt minimum 2GB-ost javaslunk.
Mennyibe kerül egy asztali számítógép?
Egy alaptudású, csak a kötelező elemekből álló számítógép nagyjából 70.000-75.000 Ft-ba kerül, amely az alábbi tételekből tevődik össze:

Számítógép ház+tápegység 12.000 Ft
Alaplap 20.000 Ft
Processzor Intel Pentium kb. 23.000 Ft, az erősebb Intel Core i3-9100F 31.000 Ft
4GB memória 7.700 Ft
Adattároló 128GB SSD 8.400 Ft / 1TB SATA3 merevlemez 13.600 Ft
További nagyobb költség a monitor, amely kb. 25.000 Ft. A billentyűzet és egér nagyjából 3000 Ft, egy hangszóró szintén ennyibe kerül. Ha nyomtatni is szeretnénk, az még további 12-15 ezer. Tehát egy alap konfiguráció és a hozzá szükséges periféria új számítógép vásárlásakor bruttó 100.000 Ft-tól indul. A költség pedig tovább nő, ha önálló grafikus kártyát, több memóriát, erősebb processzort szeretnénk...

Kingston SSD meghajtó merevlemez
% NÉPSZERŰ

SSD meghajtó

Kingston SSD 120GB 240GB 480GB

7900 Ft-tól

Intel Core i3-10100F 3,60 GHz, 4 magos processzor
10th gen processzor

Processzor

Intel Core i3-10100F 3.6GHz processzor

49.900 Ft

HP 15.6 notebook, laptop
Kiemelt AKCIÓ

Notebook - Laptop

HP 240 és 250 széria laptop, notebook

Több árkategória!

EPSON külső tintatartályos nyomtató - MFP multifunkciós
MFP multi TINTA

Multifunkciós nyomtató

Epson multifunkciós, színes nyomtató

55.900 Ft-tól

Kingston micro SD memóriakártya 16-128GB adattárolás
128GB-ig SZUPER

Adattárolás

Kingston micro SD memóriakártya 16-128GB

3.100 Ft-tól

TP-LINK routerek és WIFI repeater hálózati eszközök
Wireless Hálózat

Hálózati eszközök

TP-LINK routerek és WIFI ismétlő eszközök

5.500 Ft-tól