Hogyan válasszon megfelelő laptopot? Segítünk!

A megfelelő laptop kiválasztása nem könnyű feladat a felhasználó számára! Különösen, hogy a gépnek nem csak a vásárlás után közvetlenül, hanem a következő években is gördülékenyen kell kiszolgálni az igényeket. Mindezt úgy, hogy a laptopok bővítési lehetőségei korlátozottak! Éppen ezért igyekszünk egy rövid útmutatót adni a vásárlás előtt álló Ügyfeleinknek, hogy mik azok a paraméterek, amelyeket érdemes átgondolni.


Fontos, hogy ki és milyen célokra fogja használni a laptopot! Nem mindegy, hogy otthoni egyszerű alkalmazásokhoz (böngészés, zenehallgatás, levelezés, közösségi oldalak látogatása, szövegszerkesztés), vagy üzleti munkára (strapabírás és gyorsaság), esetleg éppen PC-s játékok futtatására kell a laptop.

Ha döntően csak Youtube videók és online zenék hallgatására fogják használni az eszközt, akkor egy tablet is elég lehet. Játékok esetén, videók szerkesztésénél pedig egy erősebb laptop is kevésnek bizonyulhat - és lehet, hogy asztali számítógépre lesz szükség. Életkor szerint ugyancsak eltérők az igények (iskola, egyetem, munka utáni teendők, gaming), illetve más gép az ideális nőknek és férfiaknak.

A kijelző mérete meghatározza az eszköz hordozhatóságát. A laptopok mérete 10.1-17.3" coll (1"=2,54 cm) képátló-tartományba esik. A mai számítógépek képernyőjének felbontása legalább 1366x768 pixel, azaz HD felbontású, azonban egyre gyakoribbak a Full HD (1920x1080 px) és QHD (2560x1440 px) képernyők, különösen a közepes árkategóriájú gépektől felfelé.

Laptop képernyők mérete

 • A kicsi, 10-12" méretű gépek a netbookok, illetve a tabletek. Előnyük a könnyű hordozhatóság, azonban kisebb kijelzővel és billentyűzettel rendelkeznek (a tablet billenytűzete virtuális, csak a kijelzőn jelenik meg). Főleg YouTube nézésre, egyszerűbb böngészésre, közösségi médiák eléréséhez lehet jól használni.

 • A közepes, 14-15.6" képernyőjű laptopok a legelterjedtebb típusok mind az üzleti életben, mind az otthoni felhasználási célokra. A 15,6" laptopoknál a 39,6 cm-es képátló biztosítja a megfelelő látófelületet. Ezekhez a notebookokhoz készül a legtöbb tároló táska, hátizsák, így jól hordozhatók. Az optikai meghajtó (DVD-író) kezd kiszorulni ezekből a gépekből is, ezáltal könnyebbek lettek. A 14" laptopoknál a jobb oldali numerikus billentyűzet hiányzik.

 • A nagyobb, 17.3" méretű képernyő ideális játékra, filmnézésre, fényképek szerkesztésére, valamint könnyebb rajta több dokumentumot áttekinteni. Ha a laptopot ritkán kell mozgatni, jó választás nagy teljesítményű alkalmazások futtatásakor (gaming, tervezés, szimulációk, videószerkesztés), hiszen erőforrás tekintetében felvehetik a versenyt az asztali számítógépekkel.
 • A rendelkezésre álló anyagi lehetőségek meghatározzák a beszerezhető eszköz tudását. Érdemes 4 szintet megkülönböztetni:

 • Belépő szintű laptop: egyszerű felhasználói követelményeket (böngészés, levelezés, zenehallgatás, szövegszerkesztés, közösségi média) elégít ki, ára tipikusan bruttó 100.000 Ft alatti. Elmondható, hogy az erőforrások nagyjából 2-3 feladatot tudnak párhuzamosan támogatni, utána a gép lassulása érzékelhető.

 • Közép-alsó kategória: a gépek ára tipikusan 100-140 ezer forint között található. Ezek a laptopok az általános felhasználói szokásoknak megfelelő erőforrással rendelkeznek, akár több feladatot is tudnak párhuzamosan, gördülékenyen futtatni. Nem okoz kihívást egy nagyobb felbontású YouTube videó lejátszása, több böngészőablak egyidejű megnyitása, továbbá egyetemi célokra is megfelelő (egyes mérnöki területek kivételével).

 • Közép-felső kategória: bruttó áruk 150-220 ezer forintra tehető. Ezekben a notebookokban egy, vagy akár több extra tulajdonság is megjelenik: hosszú akkumulátoros üzemidő; nagyteljesítményű videókártya és/vagy processzor, vagy épp az exklúzív megjelenés.

 • Felső kategória, gaming notebook: A piacon elérhető gépek közül a legnagyobb teljesítményűek. Vagy a legújabb technológiákat alkalmazzák, vagy a laptop nagyon strapabíró, cserébe az áruk több százezer forint is lehet.
 • Operációs rendszerek

  Operációs rendszerek közül a legjobb felhasználói élményt a Windows 10 biztosítja azokon a számítógépeken, amelyek nem Apple termékek. Az Apple MacBook-okon saját fejlesztésű (MacOS) operációs rendszer fut, amely főleg azok számára lehet kényelmes, akik a telefonjuknál is iPhone-t választottak. Ingyenes operációs rendszerek is elérhetők a piacon. Az Ubuntu Linux és az Endless OS rendszerek egyszerű böngészési célokra jól használhatók, netbookok és belépő szintű laptopoknál jó választás lehet, hiszen nem terhelik erőteljesebben a hardveres erőforrásokat.

  A gép teljesítményét a processzor (CPU), a memória (RAM), a videóvezérlő (VGA) és az adattároló egység (HDD, vagy SSD) befolyásolja. Érdemes egy kicsit erősebb gépet választani, mint amire most szükségünk van azért, hogy pár év múlva is megfelelő legyen az egyre növekvő igényeknek.

 • 4 GB memóriával hozzák forgalomba az olcsóbb laptopokat. Ennyire mindenképpen szükség is van a Windows 10 operációs rendszer megfelelő futásához. A nagyobb teljesítményű gépekben 8GB RAM található. Szerencsére a memória az egyik olyan egység, ami a későbbiekben még könnyebben bővíthető.

 • A videovezérlő lehet alaplapra integrált; illetve dedikált, önálló videokártya. Az alaplapi vezérlő alapszintű grafikus teljesítményt nyújt, de megnézhető így is egy Full HD videó probléma nélkül. Dedikált videokártyára akkor van szükség, ha játszani szeretnénk, vagy filmeket vágni, esetleg tervezési feladatokat végrehajtani. Az alap szintű VGA kártyák 2GB-osak, a jobbak 4GB és felettiek. A gépek ára is erősen nő a nagyobb teljesítményű videovezérlőkkel.

 • Az adattároló egységek közül két típust érdemes megkülönböztetni. A HDD az olcsóbb és lassabb adattároló, ellenben nagyobb mennyiségű adat tárolására alkalmas. Nagyon terjednek az SSD-k, amelyek sokkal gyorsabbak, mint a klasszikus HDD merevlemezek, azonban fele akkora a tárolási kapacitásuk az azonos árkategóriában.

 • Processzorok szempontjából két fő márka emelhető ki: az Intel és az AMD. Mindkét gyártónak széles kínálata van a számítógép központi egységére.
  CPU kategória Leírás
  Belépő szintIntel logo AMD logo Az Intel Celeron processzorok két magosak (Dual Core), a számításokat két szálon lehet párhuzamosan futtatni. A belépő szintű laptopokat ezekkel az olcsó processzorokkal szerelik. Az Intel Pentium processzorok már lehetnek négy magosak (Quad Core) is, számításokat 4 szálon lehet futtatni. A kicsit drágább laptopokhoz adják, számítási kapacitásuk 1,5x akkora, mint a Celeron-nak.

  Az AMD A széria egyezik meg tudásban a Celeron processzorokkal, azonban az AMD ezt a szériát folyamatosan kivonja a piacról.
  Alsó-közép kategória Intel Core i3 processzorok szintén kétmagosak, amelyeken egyszerre 4 szál futtatható, az alsó-közép árkategóriájú gépekben találhatók meg. Számítási kapacitásuk kicsit jobb a Pentiumnál (8. generáció már számottevően). A négy karakterből álló számsor első száma mutatja meg, hogy hányadik generációs a processzor.

  Az AMD hasonló módon jelöli a megfizethető, elfogadható teljesítményű alsó-közép kategóriás processzorait: Ryzen 3 a termékcsalád neve.
  Felső-közép kategória Az Intel Core i5 processzorok négy magosak és párhuzamosan 8 szál futtatható. A sebességükkel a normál használati szokásokat teljesen kielégítik. 2020-ban a 10. generáció fog terjedni (ezek már felső kategóriásak)!

  Teljesítményben az AMD Ryzen 5 típusok hasonlóak.
  Felső kategória Az Intel Core i7 processzorok nagy számítású sebességgel rendelkeznek, 4 magosak és 8 szálon futnak. Fontos, hogy hányadik generációs processzorról beszélünk, régebbi prociknál a legújabb Core i5 egységek gyorsabbak. 2020-ban itt is a 10. generiációs darabok fognak elterjedni.

  Ezekkel a processzorokkal az AMD Ryzen 7 széria veszi fel a versenyt.
 • Az ismertebb márkájú laptopokat Magyarországon tipikusan 24 hónap, vagy 36 hónap jótállással adják el a forgalmazók. Meghibásodás esetén a gyártók szinte kivétel nélkül a Pick Up & Return típusú javítást vállalják, az elromlott gépet a bejelentés után háznál veszik fel és javítás után ugyanoda is szállítják vissza.

  A mai laptopoktól már elvárható, hogy legalább 3-4 órás akkumulátoros üzemidőre képesek legyenek átlagos felhasználói szokás mellett. A nagyobb teljesítmény jobban terheli az akkumulátort, így az erősebb processzorok, az önálló videókártya megléte, vagy a Full HD felbontású kijelzők az akkus üzemidő szempontjából nem előnyösek. Ezt figyelembe is veszik a gyártók, nagyobb kapacitású akkumulátorokat építenek be az ilyen gépekbe. Azt azonban el kell fogadni, hogy az idő előrehaladtával az akkuk üzemideje csökkenni fog. Az akkumulátorok várható élettartama maximum 2-3 év (ez után az üzemidő drasztikusan csökken a telepről). Szerencsére, a legtöbb laptopban ez egy cserélhető elem!

  Többeknél szempont a kiválasztott laptop márkája. Ma a leggyakoribb márkák itthon: az Acer, az Asus, a Dell, a HP és a Lenovo. Ezen kívül természetesen elérhető még az Apple MacBook, illetve az MSI laptopok.

  Laptop márkák

  A HP termékei kiemelkedő felhasználói teljesítményt nyújtanak, ezt nemzetközi elemzések igazolják. Laptopjai esztétikusak, figyelnek az innovációra és jó ár/érték arányúak. Mind magáncélú használatra, mind az üzleti szféra számára kiváló gépek, 2-3 év jótállással.

  Az ASUS a magáncélú felhasználókat keresi döntően, 2 év jótállással. Ezek a gépek megbízhatók és jó megjelenésűek, kiváló ár/érték aránnyal. Az ASUS-t gyakran jellemzik innovatív megoldások.

  A DELL gépek kialakítása letisztult, a teljesítményük pedig kiemelkedő. Innovációban az egyik élen járó gyártó, notebookjai közül bárki megtalálja a neki valót (magánszemélyek és üzleti szféra is), amelyekre 3 év jótállást vállalnak. Az alkalmazott technológiák és alapanyagok jó minőségűek, cserébe a termékeik kicsit drágábbak.

  A Lenovo rendkívül széles termékportfóliót állított fel, döntően a hétköznapi felhasználók és kisebb üzleti vállalkozások részére. Nagyon jó ár/érték arányt mutatnak az átlagos felhasználói szokásokhoz igazítva. Erős a jelenlétük a tabletek piacán is.

  Az Acer az átlagos igényekkel fellépő, ár/érték érzékeny magánszemélyeket célozza meg 2-3 év jótállással. Számítógépeik a belépő szegmenstől a felső-közép szintig megtalálhatók, jelenlétük a gaming piacon is erősödik.

  Milyen paraméterei vannak egy tipikus laptopnak?

  Alapszintű laptop

 • Processzor: Intel Celeron, vagy Intel Pentium
 • Memória: 4GB
 • Képernyő: 15.6" (1366x768 px HD)
 • Videovezérlés: alaplapi
 • Operációs rendszer: valamilyen ingyenes
 • WiFi, kamera, kártyaolvasó
 • Akku üzemidő: 3-4 óra
 • Ár: br. 65.000-100.000 Ft
 • Példák:

  Lenovo IdeaPad 320-15IAP laptop

  Alapszintű, belépő laptop
  Intel Celeron DualCore N3350 1,1GHz processzor, 4GB DDR3 memória, 500GB HDD, 15.6" HD képernyő, AMD Radeon 530-2GB VGA, DOS op. rendszer, WiFi, Bluetooth, Webkamera, Kártyaolvasó, 2 év garancia.
  Ár: br. 89.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  HP 15-RA 15.6" HD laptop

  alapszintű, belépő laptop
  Intel Celeron DualCore N3060 1,6GHz processzor, 4GB DDR3 memória, 128GB SSD, 15.6" HD képernyő, alaplapi videovezérlés, DOS op. rendszer, WiFi, Bluetooth, Webkamera, 3 év garancia.
  Ár: br. 86.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  Középkategóriás laptop

 • Processzor: Intel i3, vagy Intel i5
 • Memória: 4-8GB
 • Képernyő: 15.6" (1920x1080 px FullHD)
 • Videovezérlés: jó alaplapi, vagy dedikált 2-4GB
 • Operációs rendszer: ingyenes, vagy Windows 10
 • WiFi, kamera, kártyaolvasó, bluetooth
 • Akku üzemidő: 4-5 óra
 • Ár: br. 120.000-170.000 Ft
 • Példák:

  ASUS X543UB 15,6" HD laptop

  Középszintű laptop
  Intel Core i3-7020U 2,3GHz processzor, 4GB DDR3 memória, 500GB HDD, 15.6" HD képernyő, AMD Radeon 530-2GB VGA, DOS op. rendszer, WiFi, Bluetooth, Webkamera, Kártyaolvasó, 2 év garancia.
  Ár: br. 143.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  HP 250 G7 15.6" FullHD AG laptop

  Középszintű laptop
  Intel Core i3-7020U 2,3GHz processzor, 8GB DDR4 memória, 256GB SSD, 15.6" FullHD képernyő, alaplapi videovezérlő, DOS op. rendszer, WiFi, Bluetooth, Webkamera, 3 év garancia.
  Ár: br. 152.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  Felsőkategóriás laptop

 • Processzor: Intel i5, vagy Intel i7
 • Memória: 8-16GB
 • Képernyő: 13.3-15.6" FullHD
 • Videovezérlés: dedikált 4GB-tól felfelé
 • Operációs rendszer: ingyenes, vagy Windows 10
 • WiFi, kamera, kártyaolvasó, bluetooth
 • Akku üzemidő: akár 8 óra
 • Ár: ~ br. 200.000 Ft
 • Példák:

  HP 15S-FQ1044NH 15.6" FullHD laptop

  Felsőkategóriás laptop
  Intel Core i5-1035G1 1,0GHz processzor, 8GB DDR4 memória, 512GB SSD, 15.6" FullHD képernyő, Intel UHD Graphics video, DOS op. rendszer, WiFi, Bluetooth, Webkamera, Kártyaolvasó, 3 év garancia.
  Ár: br. 209.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  Dell Vostro 3590 15.6" FullHD laptop

  felsőkategóriás laptop
  Intel Core i7-10510U 4,9GHz processzor, 8GB DDR4 memória, 256GB SSD, 15.6" FullHD képernyő, AMD Radeon 610 2GB videokártya, Windows 10, WiFi, Bluetooth, Webkamera, 3 év garancia.
  Ár: br. 289.900 Ft (tájékoztató jellegű)

  Kingston SSD meghajtó merevlemez
  % NÉPSZERŰ

  SSD meghajtó

  Kingston SSD 120GB 240GB 480GB

  7900 Ft-tól

  Intel Core i3-10100F 3,60 GHz, 4 magos processzor
  10th gen processzor

  Processzor

  Intel Core i3-10100F 3.6GHz processzor

  49.900 Ft

  HP 15.6 notebook, laptop
  Kiemelt AKCIÓ

  Notebook - Laptop

  HP 240 és 250 széria laptop, notebook

  Több árkategória!

  EPSON külső tintatartályos nyomtató - MFP multifunkciós
  MFP multi TINTA

  Multifunkciós nyomtató

  Epson multifunkciós, színes nyomtató

  55.900 Ft-tól

  Kingston micro SD memóriakártya 16-128GB adattárolás
  128GB-ig SZUPER

  Adattárolás

  Kingston micro SD memóriakártya 16-128GB

  3.100 Ft-tól

  TP-LINK routerek és WIFI repeater hálózati eszközök
  Wireless Hálózat

  Hálózati eszközök

  TP-LINK routerek és WIFI ismétlő eszközök

  5.500 Ft-tól